Home
Chernihiv
Education
Safety lessons
International
Community
Humor
About us
Sept.2002 - №2 Archive
Уроки безпеки
Безпека дітей

Відправляючи дітей на вулицю чи залишаючи їх самих удома, не забувайте нагадати їм про елементарні заходи безпеки, щоб вберегтися від злочинців. Розказуйте дітям не тільки про те, як правильно переходити вулицю, а й як поводитися, коли до них чіпляються неповнолітні вимагачі, грабіжники чи хулігани. Не давайте дітям великі суми грошей, золоті речі. Придбайте для дитини нагрудний гаманець, куди вона могла б класти кишенькові гроші. Поясніть дитині, що може статися, якщо їй заманеться розповідати всім про те, що є у вашій квартирі. Привчіть дитину не вихвалятися грішми та цінними речами перед однолітками у школі чи на вулиці.

Дітей важко позбавити звички відчиняти двері відразу після дзвінка, навіть не заглянувши у вічко і не запитавши, хто прийшов. Не полінуйтеся декілька разів провести інструктаж і проконтролюйте, як дитина засвоїла урок елементарної безпеки. Не показуйте дітям місця, де зберігаєте гроші та інші цінності. Але покладіть на місце, відоме дітям, невелику суму грошей та недорогі ювелірні вироби. Це знадобиться в тому разі, коли злодії вимагатимуть від дитини вказати місце зберігання грошей. Певна частина грабіжників, особливо неповнолітніх, цим може вдовольнитися. Подібна хитрість вбереже дитину від фізичного насильства.

Завжди цікавтеся, з ким дружить ваша дитина, де проводить вільний час, особливо ввечері. Якщо ваша дитина приносить додому якісь цінні речі, ви обов'язково повинні поцікавитися, звідки вони. Міліція не може взяти на себе виховання дітей і втручається лише тоді, коли дитина стоїть на порозі до злочину або вже скоїла його. Злочинність серед неповнолітніх легше попередити, ніж потім розкривати скоєні злочини. Зараз почастішали випадки, коли неповнолітні вимагають у своїх ровесників гроші. Коли ваша дитина боїться виходити з дому чи безпричинно прогулює уроки, це вже сигнал тривоги. Обережно з'ясуйте причину і, якщо підтвердиться факт вимагання або погроз щодо вашої дитини, негайно звертайтесь до працівників міліції.
CopyRight © 2002, Valeriy Ryabukha Design © 2002, Pavel Los