Community

№1

Суспільство

 

Мислити і діяти самостійно

Я глибоко переконаний, що вміння самостійно мислити і свідомо діяти є основою розвитку громадянського суспільства. Суспільства, яке складається з громадян, а не з легко керованих істот, котрі не мають свободи вибору. Тому моє кредо і полягає в тому, щоб самому стати вільно мислячим, а також допомогти іншим в цьому.

Рубрика “Суспільство” або місцева община і покликана стимулювати цей процес. З одного боку тут публікуватимуться матеріали про різні громадські ініціативи, що зароджуються і розвиваються у Чернігові, новини так званого “третього сектору”, громадських організацій міста й області. Це наші реальні наочні приклади, приклади з життя, які завжди надихають і розкривають перспективи.

З іншого боку, крім фактичного матеріалу, було б цікаво поставити питання  філософського плану. Що таке громадянське суспільство? З чого воно складається? Чи реальне воно? Що ми можемо зробити для його розбудови?

Ми спиратимемось на цікаві (з нашого погляду) матеріали стосовно цієї теми і з задоволенням почуємо ваші думки і висновки.

Наприклад, перша теза для обговорення – суспільство і держава. Чи є між ними різниця? Часто-густо пересічні громадяни не ділять поняття держава і суспільство. Та чи насправді це так?.

Люди, які живуть на конкретній (локальній) території не потребують держави. Потреба виникає лише тоді, коли щільність населення стає вищою за певний рівень і тому кількість зіткнень, тобто конфліктів, стає настільки значною, що суспільство вже не може їх врегулювати без стороннього втручання. Свого роду - регулювальник на перехресті. Якщо машин мало і вулиці широкі, то все йде природним шляхом – саморегуляція притаманна всім живим системам одвічно. Якщо щільність потоку зростає, тоді без втручання міліціонера не уникнути зіткнення.

Для здійснення регулювання (або свого роду насильства) над суспільством (треба читати: простими людьми, як кожен з нас) державі потрібні певні ресурси, і  вона отримує їх від суспільства. Спочатку це відбувається на добровільній основі. Комусь же треба стояти на перехресті! А коли зміцніє - просто забирає. Ось тут і починають розгортатися різні процеси, свідками яких ми є. Перебільшення влади, інтереси держави вищі за інтереси суспільства, хоча саме суспільство цю державу і створило і т.п. Протиріччя принципово не усунені. Держава вважається керуючою надбудовою над суспільством.

Існує ще багато питань, наприклад, щодо рівності.

Чи рівні з точки зору громадського медичного обслуговування звичайні люди, які ведуть порівняно здоровий спосіб життя, і ті, котрі свідомо піддають ризику своє здоров’я? Чи не є лікування наркоманів, професійних спортсменів і деяких інших категорій ущемленням прав менш помітних добросовісних членів суспільства? Чи може право на життя розповсюджуватись і на свідомих убивць, тобто тих, хто активно не визнає такого права. Чи не є захист прав будь-яких меншин свідомою спробою встановити для меншин певні привілеї і цим встановити нерівність? І найголовніше, чи прагнуть  рівності добропорядні члени суспільства?

Питань багато і деякі з них можуть викликати різні нарікання, емоційні реакції. Але давайте виходити з того, що ми просто досліджуємо маловивчену сферу, висловлюючи свої пропозиції, проводимо досліди і разом шукаємо відповіді.

Будемо дуже раді будь-яким відгукам.

   Юрій Трохименко    ahalar@cn.relc.com

 

Home
Chernihiv
Education
Safety lessons
International
Community
Humor
About us