Chernihiv

№1

Чернігів

        

княже місто

 

Мальовничо вигинаючись, омиває місто Десна – голуба колиска древнього міста. Саме їй, чарівниці, завдячує Чернігів своїм виникненням. Давній літопис Нестора згадує Чернігів 907 роком. Неодноразові згадки про центр Чернігівського князівства в літописах, легендах і билинах свідчать про його визначну роль у житті Давньоруської держави як важливого торговельно-економічного, політичного і культурного осередку, який посідав значне місце після Києва.

Сивочоле місто пишається шедеврами зодчества. Разом з Києвом, Чернігів вважається скарбницею архітектури. Тут, на відносно обмеженій території, збереглося найбільше пам’яток архітектури давньоруської доби 11-13 століть.

У 1033-1034 роках в центрі древнього дитинця чернігівський князь Мстислав, син Володимира Великого, заклав собор Святого Спаса. В спорудженні брали участь  місцеві та константинопольські зодчі. Було збудовано п’ятиглавий величний храм. Собор був головним громадсько-культовим, політичним і культурним центром міста, а також усипальницею князів Мстислава Володимировича, Святослава Ярославовича, Ізяслава та інших. Можливо, тут похований і князь Ігор Святославович, ратна доля якого покладена в основу знаменитого “Слова про полк Ігорів”.

На північний захід від Спаського собору у першій чверті 12 століття під час князювання Давида Святославовича, було закладено храм-усипальницю. Храмові дано ім’я князів Бориса та Гліба – перших давньоруських святих.

У 1069 році ченцем Антонієм Печерським, а потім його послідовниками були викопані біля підніжжя Болдиних гір  Антонієві печери. Їх поступово розширювали, і згодом вони перетворилися на багатоярусний підземний комплекс. У 12 столітті було збудовано Іллінську церкву, яка безпосередньо сполучалась з входом до печер.

Троїцький монастир, будівництво якого було  розпочато за ініціативою Лазаря Барановича в 1677 році, зведено на найвищому плато Болдиних гір. Головною спорудою монастиря став Троїцький собор, збудований за проектом Іоанна Баптиста на гроші і за сприянням гетьмана Івана Мазепи в 1679-1695 роках. Саме до цього собору приходять віруючі щоб вклонитись Святому Феодосію (зображення ліворуч), котрого вважають захисником Чернігова.

Проносилися вихори історії. Об стародавні мури ламали списи монголо-татари, тупили шаблі польські й литовські загарбники, збивали пиху вояки кайзера та фашистські головорізи. Давно зотліли кістки чужинців, а місто стоїть, незламне, мов скеля.

Детальніше про Чернігів 

About Chernihiv in English

Валерій Рябуха.

Зворотній зв'язок - valery_chernigiv@yahoo.com 

 

Home
Chernihiv
Education
Safety lessons
International
Community
Humor
About us