International

№1

Міжнародний досвід

 

Копенгагенський урок взаємодопомоги 

Нещодавно я побувала у прекрасній Данії. Це дійсно казкова країна, де на кожному кроці відчуваєш, дух Ганса Християна Андерсена і таке враження, що потрапляєш в одну із його чудових казок.

Мене запросили до Школи ім. Кофеда у Копенгагені Це була давня мрія, бо ми багато чули про школу від наших польських друзів у Комуні “Барка”.

Візит мав такі цілі: знайомство з діяльністю Школи, з роботою та методами проведення соціальної роботи для людей виключених із суспільства та взагалі, знайомство з соціальною системою Данії.

І тут було чому навчитись, бо школа є одним із найстаріших соціальних закладів у Європі

Заснована ще у 1928 році молодим священиком, Гансом Християном Кофедом, Школа є на теперішній час великою самокерованою інституцією, яка виконує соціальну роботу за принципом: "Допомога тим, хто допомагає собі". Школа Кофеда працює за різними програмами: бездомність, безробіття, інтеграційні проблеми для спеціальних етнічних груп, алкоголізм, хімічна залежність, проблеми жінок та психіатричні проблеми.

Кожний день Школу відвідують біля 650 людей, яких тут називають студентами. Потрапляють до Школи різними шляхами: через систему соціального захисту, після звільнення з місць позбавлення волі, із бюро по працевлаштуванню та просто з вулиці.

Насамперед з людиною працює соціальний працівник. Він окреслює коло проблем, які має відвідувач, потім приєднується психолог, а пізніше спеціаліст з працевлаштування. Відтепер Студент має можливість вибору.

Школа пропонує багаторівневі тренінги та реабілітаційні програми за Індивідуальними цілями А вибір дуже великий та цікавий: біля 250 різних майстерень, учбових класів, спортивних секцій, гуртків та клубів. Очі розбігаються. Я за час перебування постаралась перепробувати як найбільше різних занять: швейна майстерня, виробництво, сортування, пральня, кафетерій, друкарня, хор, джаз група, англійська та німецька мови, комп’ютерна грамота і т.д. Невимушене, дружнє спілкування нагадало нашу дорогу АРАТТУ, де кожний може проявити свої таланти та здібності, одержати допомогу, неофіційно поспілкуватися

Сюди може прийти будь-яка людина з вулиці, попросити поїсти, її нагодують, а у магазині Second Hand одягнуть, навіть дадуть меблі та посуд. Але ще й нададуть можливість заробити обід у прекрасному кафетерії, отримати душ та послуги перукаря Розплачуються так званими доларами школи Кофеда. За них можна придбати хліб або інші продукти на виніс. Вразило те, що на ці "долари" можна придбати речі у місцевих магазинах, але окрім алкоголю чи сигарет.

Дуже цікаво було почути про дискусію: чи слід роздавати хліб безкоштовно. Дійшли до висновку, що з норм етики та моралі, не можна просто роздавати, треба надати можливість заробити.

Разом ми можемо допомогти і зробити світ кращим.

Тому давайте не чекати, що хтось прийде І допоможе нам, давайте не будемо жертвами, а будемо творцями свого життя. Давайте дарувати радість та любов один одному.

На власні очі побачила, що життя за кордоном - це не є автоматичне раєм, що тaм теж є багато проблем та нещасних людей, які не знайшли,  “як чужого навчаючись, свого не цуратись”.

А Данія навчила ще більше любити нашу Україну.

Вікторія Філатова

Зворотній зв'язок - valery_chernigiv@yahoo.com 

Home
Chernihiv
Education
Safety lessons
International
Community
Humor
About us